Na oslavu mezinarodního dne konopí 4.20. platí do konce dubna slevový kupón “420” na 42% slevu na všechny HHC-P produkty ❤️

Kratom a test na drogy: Může být výsledek pozitivní?

Kratom je strom původem z Jihovýchodní Asie, jehož listy byly tradičně žvýkány nebo rozemlety na kratomový prášek a konzumovány pro jejich stimulační a analgetické účinky. V posledních letech získal kratom popularitu v západních zemích jako alternativa k lékům proti bolesti a prostředek k odvykání od opiátů. Může ale konzumace kratomu ovlivnit výsledek testu na drogy?

Kratom a test na drogy

Hlavními alkaloidy obsaženými v kratomu, které jsou odpovědné za jeho účinky, jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin. Tyto látky reagují s opioidními receptory v mozku, v důsledku čehož má kratom různé účinky, od stimulačních po analgetické.

Účinky mitragyninu jsou závislé na dávce a mnoha dalších faktorech. Použití vyššího množství kratomu povede k účinkům, které mohou trvat několik hodin. Ale protože není zákonem zatím nijak regulován ani zařazen na seznam zakázaných látek, neexistují žádná konkrétní omezení pro jeho konzumaci.

Vliv kratomu na lidské tělo

Je důležité poznamenat, že účinky kratomu se liší v závislosti na dávce, odrůdě kratomu, individuální citlivosti uživatele a případné interakci s jinými konzumovanými látkami. Obecně se však doporučuje vyhnout se míchání kratomu s jinými látkami, zejména s alkoholem nebo jinými depresanty, protože tato kombinace zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Kratom je oblíbený nejen pro své povzbuzující a tlumící účinky, ale využívá se k tlumení bolesti, podpoře soustředění či zlepšení spánku.

Malé dávky kratomu vedou k účinkům podobným stimulantům jako jsou:

  • zvýšená energetičnost,
  • bdělost,
  • zvýšení libida,
  • zrychlený srdeční tep.

Ty velké naopak působí podobně jako opioidy či sedativa a vedou například k:

  • pocitům uvolnění,
  • úlevě od bolesti,
  • navození klidnějšího duševního stavu,
  • sedaci,
  • rychlejšímu usínání a tvrdšímu spánku.

Kratom vs. test na drogy

Většina standardních testů na drogy, jako jsou 5, 10 či 12panelové testy, kratom nedetekuje. Obvykle totiž kontrolují látky jako THC, kokain, opiáty, amfetaminy, extázi, barbituráty, některá antidepresiva a další, ale mitragynin ani jeho metabolity neodhalí.

Pokud vás i v poměrně brzké době po užití kratomu zastaví například policejní hlídka a dá vám takzvaně „líznout“, nemusíte mít obavy. Běžné orientační testy ze slin, které policie používá, alkaloidy obsažené v kratomu neodhalí.

U orientačních testů ze slin přesto zůstává riziko, že budou falešně pozitivní, které je u policejních drogových testů poměrně velké. V takovém případě je nutné podstoupit odběr krve, kde už šance, že lékaři kratom odhalí, existuje. Nicméně stále se nejedná o nelegální látku a testy se navíc v takovém případě zaměřují hlavně na látku, na kterou byl orientační test pozitivní.

Ačkoliv kratom není zapsán na seznamu zakázaných látek, nedoporučujeme vám jej užívat před řízením vozidla či v zaměstnání. Na trhu se totiž objevují speciální testy pro detekci kratomu. Přestože kratom není často součástí běžných testů na drogy, některé instituce nebo zaměstnavatelé mají konkrétní důvody k jeho testování. Jako příklad uveďme zaměstnavatele v oborech, kde je bezpečnost na prvním místě, a je třeba zajistit, aby zaměstnanci nekonzumovali žádné psychoaktivní látky.

JAké druhy kratomu prodáváme?

Vyberte si z naší nabídky kratomu

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz