HHC-P a testy na drogy

HHC-P získává pozornost jak ve vědeckých kruzích, tak mezi uživateli rekreačních a léčebných produktů z konopí. I když aktuálně není HHC-P v ČR nelegální, jako je tomu u příbuzného HHC a HHC-O, které jsou dočasně zakázány, kolují otázky ohledně zjistitelnosti HHC-P na testech na drogy.

HHC-P a testy na drogy

Odhalí HHC-P běžné testy na drogy?

Standardní testy na drogy, které se běžně používají k detekci THC, mohou někdy reagovat i na přítomnost HHC-P kvůli strukturním podobnostem mezi těmito kanabinoidy. To znamená, že uživatelé HHC-P mohou teoreticky vykázat pozitivní výsledky v testech na THC, ale konkrétní citlivost a specifika testů se mohou lišit. 

HHC-P tedy může být teoreticky detekovatelné ve standardních testech na drogy, které cílí na THC a jeho metabolity. Většina běžných drogových testů ale není primárně navržena k detekci HHC-P, a proto může jejich spolehlivost značně kolísat.

HHC-P a testy z moči

Pokud mají HHC-P a THC dostatečně podobnou chemickou strukturu, mohou některé močové testy na THC reagovat i s HHC-P, což může potenciálně vést k falešně pozitivnímu výsledku na THC.

Testy moči mohou zachytit HHC-P od 2 do 60 dní po posledním užití, nicméně, přesnost těchto testů může být pro HHC-P nízká.

HHC-P a testy ze slin

Testy na drogy ze slin jsou obvykle používané policií a dalšími represivními orgány pro zjištění, zda někdo řídil nebo spáchal jiný druh trestného činu pod vlivem. Podobně jako u močových testů, běžné slinné testy na drogy jsou často navrženy pro detekci běžnějších kanabinoidů, jako je THC. 

Pokud má HHC-P dostatečně podobnou chemickou strukturu k THC, slinné testy mohou teoreticky reagovat na HHC-P a ukázat falešně pozitivní výsledek na THC. Testy slin ukazují užívání pouze během posledních 10 hodin.

HHC-P a krevní testy

Obvykle se používají v nemocničním prostředí, protože ukazují pouze to, zda je osoba v danou chvíli pod vlivem. Krevní testy jsou proto efektivní pro detekci látek krátce po jejich užití, protože drogy a jejich metabolity zůstávají v krvi obvykle jen několik hodin až dní po konzumaci. 

Krevní testy tedy mohou teoreticky detekovat HHC-P brzy po užití, pokud jsou analytické metody dostatečně citlivé a specificky nastavené na HHC-P.

HHC-P a testy z vlasů

Nejsou tak běžné, protože jsou poměrně drahé a v některých případech i nespolehlivé. Výsledky testu jsou například neplatné, pokud si osoba obarvila vlasy. Tyto testy ukazují užití drog až 90 dní.

Důsledky pro uživatele HHC-P

HHC-P tedy většinou není detekovatelné běžnými testy na THC, které bývají používány v rámci policejních kontrol nebo na pracovištích. Tyto testy jsou totiž primárně navrženy pro detekci THC a jeho metabolitů, nikoli pro nové syntetické kanabinoidy jako HHC-P. 

Je ale potřeba dávat pozor na falešně pozitivní výsledky na THC. Nedávný výzkum z února 2024 ukazuje, že HHC a podobné látky jako HHC-P mohou v testech na marihuanu dávat falešně pozitivní výsledky. 

Zvýšené užívání HHC v roce 2023 ve Švédsku vedlo k většímu počtu falešně pozitivních výsledků při běžných drogových testech (z méně než 2 % na více než 10 %). To znamená, že pozitivní výsledky testů by měly být následně ověřovány složitějšími metodami.

Celkově studie naznačuje, že standardní drogové testy nedokáží rozlišovat mezi různými subtypy tetrahydrokanabinolů a hexahydrokanabinolů, z nichž některé jsou nelegální a jiné neregulované.

Studie proto zdůrazňuje, že je nutné, aby laboratoře pravidelně aktualizovaly své metody a vyvíjely přesnější testy, aby dokázaly udržet krok s novými rekreačními drogami na trhu, a aby se zabránilo nesprávným negativním nebo falešně pozitivním výsledkům při standardním testování na drogy.

Jak je to tedy s HHC-P a testy na drogy?

I když to není časté, existuje šance, že po užití HHC-P může potenciálně vyjít pozitivní test na THC, kvůli jejich strukturním podobnostem. Pokud se po nedávném užití HHC-P rozhodnete řídit auto, doporučujeme opatrnost a před usednutím za volant ověřit případnou pozitivitu na THC jednorázovými testy ze slin nebo moči, které jsou k dostání ve všech lékárnách. 

Naše nabídka HHC-P produktů té nejvyšší kvality

Na našem e-shopu nabízíme produkty s HHC-P prémiové kvality. Můžete vyzkoušet HHC-P květy, HHC-P hašiš, nebo si prohlédněte naši nabídku CBD a CBG produktů. Myslete na to, že HHC-P hašiš je koncentrovaná forma HHC-P, podobná tradičnímu hašiši, a pro dosažení požadovaných účinků většinou stačí jen malé množství.

Zdroje

Používáme ověření věku Adulto Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz