Kratom: může se objevit riziko závislosti?

Kratom je rostlina původem z jihovýchodní Asie, která je známá svými psychoaktivními účinky. Je často používán v tradiční medicíně a někteří lidé jej využívají k léčbě bolesti, úzkosti nebo ke zlepšení nálady. V některých zemích je však kratom zakázán nebo regulován kvůli potenciálním rizikům a nebezpečím. V tomto článku se podíváme na některá z těchto rizik spojených s konzumací kratomu a jaké má vedlejší účinky.

Zavilost na kratomu

 

Potenciální závislost na kratomu

Kratom působí na stejných receptorech v mozku jako opioidy, což může vést k postupnému vývoji závislosti u některých lidí.

Závislost na kratomu může mít vážné důsledky jak pro fyzické, tak i duševní zdraví.

 

Jak se závislost vyvíjí?

Závislost na kratomu se může vyvinout postupně. Někteří lidé mohou začít užívat kratom rekreačně nebo k léčbě určitých příznaků, jako je bolest nebo úzkost.

S častějším užíváním se může vyvinout tzv. tolerance, což znamená, že člověk musí zvyšovat dávku, aby dosáhl stejného účinku. 

Tato zvyšující se tolerance může vést k závislosti, kdy tělo vyžaduje látku, aby fungovalo "normálně".

V naší nabídce si můžete vybrat:

 

Vyberte si z naší nabídky Kratomu:

 

Jaké jsou příznaky závislosti na Kratomu?

Příznaky závislosti na kratomu mohou zahrnovat:

  • Nutkání užívání: silná potřeba nebo touha po kratomu, je často spojená s neodolatelnou potřebou ho užívat.
  • Zvýšená tolerance: potřeba stále větších dávek kratomu k dosažení stejného účinku.
  • Snižování příznaků: příznaky abstinenčního syndromu, pokud se užívání přeruší, může začít zahrnovat nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, úzkost, podrážděnost a další příznaky.
  • Problém se skončením užíváním: neúspěšné pokusy o snížení nebo přerušení užívání kratomu.
  • Negativní dopad na každodenní život: užívání kratomu může negativně ovlivnit pracovní, rodinný nebo i osobní život.

 

Jak se léčí závislost na Kratomu?

Léčba závislosti na kratomu může být náročná a také vyžadovat individuální přístup. 

Terapie může zahrnovat odvykací program, lékařskou péči nebo i psychologickou podporu.

Lékařská pomoc je často nezbytná, protože odvykání na kratomu může vyvolat příznaky, které mohou být obtížné zvládnout bez odborné či lékařské pomoci.

 

Vedlejší účinky kratomu

Jaké jsou vedlejší účinky kratomu, které se mohou objevit?

  1. Nevolnost a zvracení 

    Kratom může vyvolat nevolnost a zvracení u některých lidí, zejména pokud je užíván ve větších množstvích nebo na lačný žaludek. Tyto příznaky mohou být dost nepříjemné a mohou vyžadovat lékařskou pomoc.

  2. Sucho v ústech 

    Sucho v ústech je běžný vedlejší účinek užívání kratomu a může být spojen s onemocněním slinivky. To může vést k potížím s polykáním a může mít dlouhodobé účinky na zdraví.

  3. Časté močení 

    Někteří lidé hlásí zvýšenou potřebu močit po konzumaci kratomu. To může vést k dehydrataci, pokud není dostatečný příjem tekutin.

  4. Ztráta chuti k jídlu 

    Kratom může způsobit ztrátu chuti k jídlu u některých lidí, což může vést k nechtěným změnám hmotnosti a k dalším zdravotním problémům spojeným s výživou a stravou.

  5. Nespavost a úzkost 

    Někteří lidé hlásí problémy se spaním a zvýšenou úzkostí jako vedlejší účinek užívání kratomu. To může být spojeno s jeho stimulačními účinky, zvláště v menších ale i ve vysokých dávkách.

  6. Srdeční onemocnění 

    Kratom může způsobit srdeční onemocnění nebo nepravidelný srdeční rytmus u některých lidí. To může být velmi nebezpečné, zejména pokud existují nějaká předchozí srdeční onemocnění.

 

Kratom a vliv na psychiku

Kratom působí na určité receptory v mozku, které mohou ovlivnit náladu a chování.

Dlouhodobé užívání kratomu, zejména ve vysokých dávkách, může mít nepředvídatelné účinky na psychiku jedince. Tato rizika mohou zahrnovat následující:

  1. Deprese a úzkost 

    I když někteří uživatelé uvádějí, že kratom může pomáhat při léčbě deprese a úzkosti, dlouhodobé nebo nadměrné užívání může tyto stavy ve skutečnosti ještě více zhoršit. Mechanismus tohoto účinku není doposud plně pochopen a může se lišit u různých jednotlivců.

  2. Halucinace 

    Některé studie uvádějí, že dlouhodobé užívání kratomu může vyvolat i halucinace. Tyto zkušenosti mohou být znepokojující a zmatené, a mohou také naznačovat závažnější duševní a zdravotní problémy. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz