Účinky konopných semínek

Konopná semínka, známá také jako jedna z nejvýživnějších potravin na světě, jsou skutečným pokladem pro naše zdraví. Tato malá, ale výživná semínka nabízejí širokou škálu zdravotních benefitů, takže rozhodně stojí za přidání do našeho jídelníčku. 

Co konopné semínko obsahuje?

Konopná semínka jsou bohatým zdrojem bílkovin, obsahující všechny esenciální aminokyseliny, které jsou nezbytné pro růst a opravu tkání v těle. Obsahují také esenciální mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6, ve vyváženém poměru. Kromě toho jsou plná vitamínů jako A, B1, B2, B6, C, D, E a minerálů jako hořčík, draslík, vápník, zinek, železo a fosfor. Tato kombinace činí z konopných semínek skutečně výjimečný zdroj výživy.

Jaké jsou nutriční hodnoty konopných semínek?

Konopná semínka jsou výživově bohatá, poskytují vysoký obsah bílkovin, tuků a vlákniny. Na 100 gramů obsahují přibližně 31 gramů bílkovin, 49 gramů tuků (většinou zdravých tuků) a 4 gramy vlákniny. Konopná semínka jsou také nízkokalorická, což z nich činí ideální potravinu pro udržení zdravé váhy.

Konopná semínka

Zdroj: Pixabay

Při jakých obtížích může konopné semínko pomoci?

Konopná semínka mohou pomoci při řadě zdravotních problémů a jejich zařazení do našeho každodenního jídelníčku může mít pozitivní vliv na prevenci před různými zdravotními obtížemi.

Podpora imunitního systému: Konopná semínka posilují imunitní systém a chrání buňky před degenerací.

Protizánětlivé účinky: Mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají předcházet a léčit zánětlivé procesy v těle, včetně artritidy, cukrovky, roztroušené sklerózy a rakoviny.

Podpora metabolismu: Ideální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin zajišťuje správnou funkci metabolismu.

Detoxikace a pročištění těla: Vysoký obsah vlákniny, antioxidantů a chlorofylu přispívá k detoxikaci a omlazení organismu.

Podpora trávicího systému: Neloupaná semínka fungují jako jemný kartáč na střeva. Vysoký obsah vlákniny může pomoci při trávicích problémech, jako je zácpa nebo syndrom dráždivého střeva.

Podpora laktace: Semínka jsou vhodná také pro kojící matky, podporují laktaci a zvyšují množství kyseliny gama-linolenové v mateřském mléce.

Podpora srdce a oběhového systému: Pomáhají při nemocech srdce a oběhového systému. Konzumace konopných semínek může podporovat zdraví srdce a cév, posilovat imunitní systém a pomáhat udržovat zdravou hladinu cholesterolu.

Zlepšení stavu pleti a vlasů: Přispívají k udržení hormonální rovnováhy, brání vysoušení pokožky a lámání vlasů. Ke zdraví pokožky může významně přispět také konopná kosmetika. Použití pleťových konopných krémů nebo speciálních konopných mastí může pomoci s různými kožními problémy.

Lepší spánek a nálada: Konopná semínka mohou pomoci zlepšit spánek a snížit úzkost díky obsahu hořčíku, který má relaxační účinky na nervový systém.

Jak konopná semínka užívat a dávkovat?

Pro získání všech benefitů se doporučuje konzumovat 2-3 lžíce konopných semínek denně. Množství není omezeno, ale již jedna polévková lžíce obsahuje minimální denní dávku potřebných živin. Obecně je doporučeno zařazovat nové potraviny do jídelníčku vždy postupně. I v případě konopných semínek je tedy dobré začít s menšími dávkami a postupně je zvyšovat, aby mělo tělo čas zvyknout si na novou potravinu.

Konopná semínka lze přidávat do smoothies, salátů, jogurtů, polévek, dezertů, obilných kaší, pomazánek a těstovin nebo je použít při pečení chleba, bramborových placek nebo sušenek. Můžete je jíst samotná jako oříšky nebo z nich připravit konopné mléko či mouku.

Sušenky s konopným semínkem

Zdroj: Freepik

Loupaná vs. neloupaná konopná semínka

V nabídce můžete narazit na loupaná a neloupaná konopná semínka, která tedy zvolit?

Loupaná konopná semínka, někdy označovaná jako konopná srdíčka, jsou zbavena vnější tvrdé skořápky a díky tomu jsou snadněji stravitelná. Mají mírně oříškovou chuť a jsou měkčí, takže jsou ideální pro přímou konzumaci, můžete je jednoduše přidat do salátů, jogurtů nebo smoothies bez jakékoli úpravy.

Neloupaná konopná semínka si zachovávají svou přirozenou skořápku, která je bohatým zdrojem nerozpustné vlákniny, která podporuje zdraví trávicího systému a může pomoci při prevenci zácpy. Neloupaná semínka jsou často levnější, protože nevyžadují dodatečné zpracování, je ale nutné je před konzumací namáčet nebo trochu pomlít pro lepší stravitelnost.

V obou případech konopná semínka poskytují významné množství živin, včetně esenciálních mastných kyselin, proteinů a minerálů. Volba mezi loupanými a neloupanými semínky by tedy měla být založena na individuálních nutričních potřebách a preferencích.

Může konopné semínko dodat dostatek energie jako kofein nebo cukr?

Konopná semínka mohou poskytovat dlouhodobou energii díky kombinaci bílkovin, zdravých tuků a vlákniny. Na rozdíl od kofeinu nebo cukru, které poskytují krátkodobý nárůst energie, konopná semínka poskytují stabilní a udržitelný zdroj energie.

Obsahuje konopné semínko THC?

Konopná semínka obsahují zanedbatelné množství THC (psychoaktivní složky marihuany). Konzumace konopných semínek tedy nezpůsobuje psychoaktivní účinky a je považována za bezpečnou.

Konopná semínka a oleje

Zdroj: Freepik

Kdo by konopná semínka užívat neměl?

Konopná semínka jsou obecně považována za bezpečná pro většinu lidí. Nicméně lidé s alergií na konopí by se měli vyhnout jejich konzumaci. Také ti, kteří užívají léky na ředění krve, by měli být opatrní, protože vysoký obsah omega-3 mastných kyselin může ovlivnit srážlivost krve.

Jsou konopná semínka vhodná v těhotenství?

Konopná semínka mohou být prospěšná během těhotenství díky vysokému obsahu živin, je ale důležité konzultovat jejich konzumaci s lékařem, aby se předešlo jakýmkoliv potenciálním rizikům.

Konopná semínka jsou výjimečným zdrojem živin a mají široké spektrum zdravotních přínosů. Jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, včetně dětí, těhotných a kojících žen, seniorů a sportovců. Jejich univerzální využití v kuchyni a široké spektrum zdravotních benefitů je činí ideální součástí naší každodenní stravy.

Vyzkoušejte i další konopné potraviny a kosmetiku z konopí na našem webu. Vychutnejte si exkluzivní konopnou kávu, prohlédněte si nabídku našich konopných olejů nebo si vyberte speciální konopnou mast podle obtíží. V naší nabídce najdete například konopné masti na akné, konopné masti na bolest, konopné masti na ekzémy nebo konopné masti na klouby.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz