HHC za volantem: Jak ovlivňuje schopnost řídit?

Hexahydrokanabinol, jeden z kanabinoidů přirozeně se vyskytující v rostlinách konopí, je v současné době předmětem velkých diskusí. Jedním z témat, která se v souvislosti s HHC řeší, je jeho vliv na schopnost řídit motorová vozidla. Přečtěte si více v následujícím článku.

PŘEČTĚTE SI AKTUÁLNÍ INFORMACE O ZÁKAZU HHC - Česká vláda se rozhodla dočasně zakázat psychoaktivní látky HHC, HHC-O a THC-P a zařadila je na seznam zakázaných návykových látek. Dočasný zákaz má platit od 1. 3. 2024 do 1. 1. 2025.

hhc-za-volantem-jak-ovlivnuje-schopnost-ridit

Zdroj: Freepik.com

HHC, jeho účinky a řízení

HHC je na českém trhu žhavou novinkou, která k nám dorazila z USA, a od té doby stále získává na popularitě. Důvodem jsou zejména jeho účinky, které jsou velice podobné účinkům THC, ale jsou méně intenzivní.

Malé množství HHC se v rostlinách konopí vyskytuje přirozeně, nicméně lze jej vyrobit i synteticky tzv. hydrogenací. Ta spočívá v přidání vodíku k molekule THC, nicméně protože je THC v ČR nelegální, používá se v praxi k tomuto účelu molekula CBD. HHC se proto často označuje jako polosyntetický kanabinoid.

Kanabinoid HHC doposud nebyl podroben žádnému podrobnému vědeckému výzkumu, a tak jsou jeho účinky částečně předmětem domněnek. Jeho uživatelé však popisují následující účinky:

  • pocity euforie,
  • zlepšení nálady,
  • pocit relaxace a uvolnění,
  • zrychlený srdeční tep,
  • změny vnímání,
  • zvýšení chuti k jídlu,
  • zlepšení kvality spánku,
  • zpomalení reflexů,
  • úleva od bolesti.

Účinky i jejich intenzita se liší dle velikosti dávky a koncentrace HHC, které jste užili. HHC však jednoznačně má psychoaktivní účinky, které jsou popisovány jako slabší varianta účinků THC.

Přestože HHC nevykazuje psychoaktivní účinky o takové intenzitě jako HHC, není vhodné po jeho užití usedat za volant. Velmi pravděpodobně vaši schopnost řízení auta negativně ovlivní a změna vnímání či zpomalení reflexů může vyústit ve velmi nebezpečnou situaci.

Zjistitelnost HHC drogovými testy

Žádné klinické studie prozatím nepotvrdily ani nevyvrátily zjistitelnost HHC drogovými testy, proto se v těchto případech prozatím vychází převážně ze zkušeností konzumentů. Podle nich HHC obvykle nezpůsobí pozitivitu drogového testu, stoprocentní jistotu však získáme až po provedeních příslušných studií.

Je třeba dodat, že produkty HHC obsahují zbytkové množství THC, což v některých případech může hrát roli. Z pohledu zákona mohou produkty s HHC i jinými kanabinoidy obsahovat maximálně 1 % THC, aby byly z pohledu zákona legální. Je proto třeba vybírat si skutečně kvalitní produkty od ověřených prodejců, kde nehrozí překročení tohoto limitu. Navíc minimalizujete riziko nákupu HHC produktu, který je kontaminovaný větším množstvím THC, jehož následkem může být pozitivní drogový test.

Otázkou, zda je HHC zjistitelný drogovými testy se podrobně zabýváme v našich článcích HHC vs. testy na drogy nebo HHC v moči: Dokáže jej odhalit test?

Naše nabídka HHC produktů

  1. HHC CartridgeIdeální pro ty, kteří hledají pohodlný a diskrétní způsob, jak vychutnat si HHC na cestách. Naše cartridge jsou kompatibilní s většinou vaporizérů na trhu a nabízejí čistý, koncentrovaný zážitek z HHC Cartridge.
  2. HHC VapePokud jste fanoušek vapování, náš HHC vape je pro vás tím pravým. Navržen tak, aby vám poskytl intenzivní, a přesto jemný zážitek, s perfektním vyvážením chutí a účinků HHC.
  3. HHC Weed: Pro tradiční konzumenty konopí máme HHC weed, což je klasický sušený květ konopí obohacený o HHC. Ideální pro kouření nebo vaporizaci a nabízí kombinaci přirozených terpenů a účinků HHC.
  4. HHC Hašiš: Vraťte se s námi do starých dobrých časů s naším HHC hašišem. Tento koncentrovaný produkt nabízí silný zážitek a je ideální pro ty, kteří hledají intenzivnější účinky.
  5. HHC Sladkosti: Pro ty, kteří dávají přednost jedlým produktům, máme lahodné HHC sladkosti. Ať už máte rádi bonbony, čokoládu nebo gummies, naše sladkosti kombinují skvělou chuť s jemnými účinky HHC.
  6. HHC-PA konečně, naše speciální řada HHC-P je tajným receptem, který kombinuje nejlepší z HHC s dalšími přírodními složkami. Ideální pro ty, kteří hledají něco trochu jiného!
Používáme ověření věku Adulto Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz