Jak připravit čaj z kratomu?

Příprava čaje z kratomu je spolu s metodou Toss & Wash jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak kratom konzumovat. Navíc máte na výběr hned několik možností, jak kratomový čaj připravit, nicméně v našem článku se zaměříme hlavně na ty základní. Tak pojďme na to!

jak-pripravit-caj-z-kratomu

Zdroj: Freepik.com

Kratom pochází z tropického stromu Mitragyna speciosa, který se vyskytuje v jihovýchodní Asii. Užívání kratomu je oblíbené pro jeho typické účinky. Při nižších dávkách se dostavují stimulační účinky, příval energie a dobré nálady, vyšší dávky naopak působí sedativně, vyvolávají pocit relaxace a euforie. Kratom také napomáhá proti bolesti a k lepšímu spánku.

Možností, jak kratom užívat, je hned několik:

  • smíchat se sladkým nápojem či vodou,
  • nasypat do úst a zapít (tzv. Toss & Wash),
  • užívat tablety či kapsle,
  • udělat si již zmíněný čaj.

Příprava čaje z kratomu není věda

Čaj z kratomu je poměrně jednoduchý na přípravu, ale je důležité dávat pozor na množství použitého prášku nebo listů. Při překročení doporučené dávky totiž roste riziko nepříjemných nežádoucích účinků.

Pro přípravu čaje lze použít kratom v různých formách – celé listy, drcené listy nebo prášek, který vznikne jejich rozemletím. Hned na začátku je důležité si připravit správnou dávku kratomu, kterou přizpůsobte svým zkušenostem s kratomem, toleranci a požadovaným účinkům. Dále následujte náš snadný postup a dopřejte si lahodný nápoj.

  1. Do hrnce nalijte hrnek až dva vody a přiveďte ji k varu.
  2. Do vařící vody přidejte kratomový prášek nebo listy, snižte teplotu a nechte 10–15 minut vařit. Občas promíchejte.
  3. Jakmile se barva nápoje změní na sytě žlutou nebo oranžovou, odstavte hrnec ze sporáku.
  4. Obsah hrnce přeceďte pomocí jemného sítka, kávového filtru nebo plátna, abyste se zbavili zbytků listů či prášku, a čaj nalijte do šálku. Zbytky kratomu vyhoďte.
  5. Kratomový čaj doslaďte medem, cukrem nebo jiným sladidlem, abyste snížili jeho nahořklé tóny. Pro ještě lepší chuť přidejte citron.
  6. Čaj pijte pomalu a v malých doušcích. Buďte opatrní, zejména pokud jste kratom nikdy předtím neužívali, jelikož jeho účinky se mohou projevit silněji, než byste čekali.

Kratomový čaj je prospěšným nápojem s mnoha výhodami. Nabije vás novou energií, zvýší koncentraci a sníží stres. Rostlina může také pomoci zmírnit bolesti, a dokonce potlačit chuť k jídlu.

Další způsoby přípravy kratomového čaje

Pro přípravu kratomového čaje lze využít i mnoho dalších způsobů:

  • varné sáčky s odměřenou dávkou kratomu,
  • extrakt, který je koncentrovanou formou kratomu,
  • kratomové kapsle, jejichž obsah rozmícháte v horké vodě atd.

Patříte-li mezi gurmány a chcete si svůj šálek kratomového čaje vychutnat na maximum, vyzkoušejte jej ve formě ledového kratomového čaje, připravte si jej v konvici na čaj, nebo dokonce pomocí french pressu či aeropressu.

Zde je několik inspirativních tipů, jak si svůj čaj z kratomu ještě vylepšit:

  • přidejte zázvor, mátu, meduňku či jiné bylinky,
  • kořeněnou chuť vytvoříte přidáním skořice, hřebíčku a badyánu,
  • vytvořte si lahodné kratom latte přidáním cukru, mléka a šlehačky,
  • přidáním kurkumy, skořice, cayenského pepře, medu, zázvoru, kokosového oleje a mléka připravíte lahodné kratomové zlaté mléko,
  • máte-li možnost, vyzkoušejte přípravu čaje z čerstvých listů.

Přestože je kratom legální a je často používán pro své sedativní, analgetické a euforické účinky, je důležité vzít v úvahu případná rizika i vedlejší účinky. Na kratomu může vzniknout závislost, kterou provází nepříjemný absťák, a proto nepřekračujte doporučené dávkování.

Používáme ověření věku Adulto Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz