THC-P vs. THC: Komplexní srovnání

V posledních letech se v oblasti konopného průmyslu objevuje stále více nových kanabinoidů, které přitahují pozornost vědců i veřejnosti. Jedním z nich je THC-P (tetrahydrokanabiforol), objevený v roce 2019, který se vyznačuje potenciálně silnými účinky. THC-P je podobný THC (tetrahydrokanabinolu), které je nejznámějším kanabinoidem pro své terapeutické přínosy a psychoaktivní účinky, THC-P ale nabízí několik klíčových rozdílů.

THC-P vs. THC: Základní vlastnosti a rozdíly

Chemická struktura THC-P vs THC

THC-P a THC patří do stejné rodiny kanabinoidů, ale liší se v chemické struktuře. THC je nejznámější psychoaktivní složkou konopí, THC-P má ale delší postranní alkylový řetězec (sedm uhlíkových atomů), zatímco THC má pouze pět uhlíkových atomů. Tato strukturální variace má zásadní vliv na jejich afinitu k receptorům CB1 a CB2 v lidském těle. Díky svému složení se THC-P váže aktivněji na receptory CB1 a CB2, což vede k silnějším psychoaktivním účinkům.

Koncentrace THC-P a THC v rostlinách konopí

THC je v konopí nejvýraznějším kanabinoidem s koncentrací až 30 %. Naopak, THC-P je v rostlině konopí vzácné a tvoří méně než 1 % chemického složení rostliny.

THC-P vs THC

Zdroj: Freepik

Účinky a výhody THC-P oproti THC

Potenciální účinky THC-P

THC je známé svými psychoaktivními účinky, které zahrnují euforii, relaxaci, změny vnímání ale někdy i úzkost nebo paranoiu. THC-P je považováno za přibližně 30x silnější než tradiční THC. To znamená, že jeho účinky mohou být výraznější, což může vést k silnějším a intenzivnějším euforickým pocitům i při menších dávkách. Na trhu již můžete pořídit různé produkty s THC-P, jako jsou květy, cartridge, jednorázová pera, nebo hašiš.

Zkušenosti uživatelů s THC-P

Podle dostupných informací uživatelé hlásí zvýšené pocity relaxace, změněné vnímání a zvýšenou introspekci. V některých případech mohou být účinky THC-P příliš silné, zejména pro nováčky nebo jedince s nízkou tolerancí na kanabinoidy, proto je potřeba začínat s nízkými dávkami a sledovat reakce těla.

Terapeutické výhody THC-P

Ačkoliv je výzkum THC-P stále v rané fázi, naznačuje se, že by mohlo mít podobné terapeutické výhody jako THC, včetně úlevy od bolesti, protizánětlivých vlastností a zlepšení nálady.

Legální aspekty THC a THC-P

THC-P není v ČR specificky uvedeno jako kontrolovaná látka a oficiálně tedy nebylo označeno za nelegální, nachází v takzvané šedé zóně. Naproti tomu THC je v různých státech a zemích jasně definováno marihuanovými zákony.

PŘEČTĚTE SI AKTUÁLNÍ INFORMACE O ZÁKAZU HHC A THC-P - Česká vláda se rozhodla dočasně zakázat psychoaktivní látky HHC, HHC-O a THC-P a zařadila je na seznam zakázaných návykových látek. Dočasný zákaz má platit od 1. 3. 2024 do 1. 1. 2025, kdy je prodej a držení většího množství HHC a THC-P nelegální.

V ČR je THC legální pouze ve formě konopí pro léčebné účely, je tedy předepsáno lékařem a pacient má příslušné povolení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Přitom je maximální množství předepsaného konopí na jednoho pacienta na období jednoho měsíce stanoveno na 180 g. Na konopí pro léčebné účely jsou stanoveny požadavky na kvalitu a na obsah účinných látek, které musí splňovat a které musí být v souladu s platnými právními předpisy.

THC a THC-P jsou dva kanabinoidy, které mají potenciální léčebný potenciál, ale liší se v psychoaktivních účincích. THC má dlouhou historii výzkumu a využití ve formě konopí pro léčebné účely. THC-P je fascinující přírůstek do rodiny kanabinoidů se silnými účinky a potenciálními výhodami, které můžete prozkoumat v různých formách různých produktů, jako jsou THC-P Květy, THC-P Cartridge, THC-P Vape nebo THC-P Hašiš.

Naše nabídka vysoce kvalitních produktů s THC-P

Zdroje článku

 

Používáme ověření věku Adulto Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz